Första högskoleåret avklarat!

Jojomen, då är första året på Blekinge Tekniska Högskola avklarat. Inga inlämningar kvar, inga möten i kalendern och inga skräckinjagande tentor som sprutar eld i baken på en. Helt klar!

Det har varit ett fullspäckat år med mycket nya människor, nya och intressanta läroämnen och livserfarenheter. Jag har vant mig vid ett så högt tempo att det enkla verkar tråkigt, och på ett sätt skapar det rastlöshet och frustration. Att flytta hem över sommaren och lata sig är ett gott ont, på sitt sätt.

Många goda minnen för livet har jag också. Ångrar inte för en sekund att jag valde att studera vidare (vilket i och för sig var en självklarhet för mig). Ångrar heller inte att jag valde BTH, och ångrar absolut inte att jag flyttade hemifrån. Det är en omställning att umgås mindre med gamla goda vänner, men att träffa nya goda vänner väger upp det hela något enormt. Att sedan komma hemhem och träffa kamrater från det forna är underbart på sitt sätt.

Både mycket och lite händer på ett år. Det är förvånansvärt lite stora saker som händer.

Till nya studenter, vare sig du kommer studera på Blekinge Tekniska Högskola eller på annat lärosäte, så rekommenderar jag dig varmt att delta i både nollningen och andra studiesociala evenemang. Vare sig du bor där du gjort hela livet, eller om du har flyttat någon annan stans. Studierna blir både roligare och lättare om det finns saker som händer runtomkring. Studierna bör dock alltid komma först, så se till att klara tentorna!

Vad är fel med ungdomen i Kävlinge?

Givet är att det man inte vet har man heller inte ont av, men frågan är om det inte sker mer ont nu än vad det gjorde tidigare. Händelse efter händelse avslöjar sig och Kävlinge ser i mina ögon bara värre och värre ut. Kanske är det staden, kanske är det folket, kanske är det ungdomen i sig… men vad i helsike är fel?

För rätt länge sedan tyckte ett gäng att det verkade roligt att ta sönder fem bänkar i den park som är belägen i centrum. Jättekul för dem, mindre kul för resten av oss (inte för att jag någonsin har suttit på dem, men ändå). Två dagar senare har kommunen tagit bort resterna och såhär efteråt är papperskorgarna den enda vink som tyder på att där någonsin har stått en bänk. Vad är fel med ungdomen i Kävlinge?

En nyare händelse utspelade sig i Guds hus (med andra ord en kyrka) där ett par skulle gifta sig.  En av gästerna var antagligen väldigt uttråkad, tur det, för han hörde att två ungdomar pysslade med något i farstun. De var på väg att stjäla parets presenter, och med handen i kakburken la de på ett kol och sprang sin väg. Efter dem följde ett par argsinta bröllopsgäster. Lite längre ner undrade en kvinna “Varför jagar ni min son?!”. Aja baja. Vad är fel med ungdomen i Kävlinge?

Det som förvirrar mig mest är nog ändå varför ungdomarna är efterblivna. Kanske är det för att de sniffar drivgas i ett buskage… eller så är det för att de röker på dagligen. När polisen gjorde en razzia mot högstadieskolan här så togs flertalet personer för narkotikainnehav. Vad är fel med ungdomen i Kävlinge?

Vi alla har gjort hyss, och om man inte har varit busig så är det väl fel åt andra hållet – men det ovan nämnt kan man knappas se som hyss. Det är ond idioti på hög nivå (hehe, dubbelmening). Seriöst… vad är fel med ungdomen i Kävlinge?

Varför betalar folk för att bli fotograferade?

På senare tid har fotografering i studio blivit mer populärt. Vad vet jag, kanske det alltid har varit det – bara först nu som jag lägger märke till det. Visst, proffsiga fotografer har funnits innan – men hyrde man in dem för att ta foto på en utan särskilld anledning?

Jag vill varna alla som tänker hyra en fotograf eftersom jag har hittat ett par stycken som inte vet vad de sysslar med. Privatpersoner är ofta outbildade inom många områden (därför man betalar andra för att hjälpa en, givetvis), och det finns mycket man kan råka ut för.

Min senaste upptäckt är en amatörfotograf som har fotografering vid sidan om. Han säljer bilder där han äger full upphovsrätt, vilket innebär att du begår ett brott när du kopierar “dina” bilder från hans CD-skiva till din dator (likt du får inte kopiera en DVD-film till din dator som du köpt). Utöver det kräver han att de bilder han tar ska få visas i hans portfolio. Även nakenbilder. Det finns inga restriktioner på vad, var, när, hur eller hur länge – kort sagt – han får sätta upp dem på Konsum om han så önskar.

De som verkligen jobbar med fotografering har antagligen koll på lag och rätt, men man ska vara på sin vakt. Är det naket material ska ingen rätt ges, annars kan det väl vara okej – men i båda fallen måste man läsa igenom hur de har rätt att använda bilderna. Slutligen – köp inga bilder där du saknar rätt att använda dina bilder.

Dagens update

Nu har jag äntligen kommit i fas med Windows 7. Miljön är installerad och studierna fortgår som normalt. Snart kommer styvfadern hem med senaste officepaketet också. OpenOffice i all ära, men Microsoft leder fortfarande när det kommer till workflow för min del.

Just nu sitter jag och går igenom PHP. Det som är jobbigt är, än så länge, inte språket i sig självt utan att hålla koll på alla fönster som jag behöver. Opera, Firefox, instruktioner, Adobe Reader, PuTTy (SSH till student.bth.se), jEdit (så jag kan skriva filer till servern) och såklart MSN och Skype. Tur är det att man har två skärmar. Om ens det räcker.

A buttload of traffic!

Cheers fellow readers!

During the last three days this blog has had a tremendous amount of unique users, 190.000 and rising! It’s mostly thanks to my Antrim Escape walkthrough (search my blog and you’ll find it, if you ended up at this page instead of the guide). Thanks to you guys I just might be able to cover my webhost bill :D.

Anyhow if you’re reading this you’re either a regular reader (Welcome back), or someone who went from the guide to the main page (Welcome^^). I hope you’ll like my blog and decide to come visit again. Perhaps I’ll give out some more spotify invites or a way to hack your school’s systems. Or perhaps just an awesome new guide to an awesome new game you’ve never ever heard about. Until recent.

I’m updating at least three times a week, starting as of now, and I’m open to suggestions and problem-solving. Just post a comment or mail me at contact@oscarhjelm.com.

What’s in a na…. föräldraskap.

What’s in a name. Vad är föräldraskap? Är det någonting fint och spontant… eller är det något som faktiskt kräver någon form av intelligens?

Häromdagen, på min väg hem, så såg jag en mamma med hennes son. Sonen var trött, sliten, och sa: “Mamma, jag orkar inte gå mer nu”. Till vilket mamman svarade: “Jag vill inte bära dig älskling, jag kan inte, älskling”.

Jag menar vad fan, inte nog med att fruntimmret inte låter sin fyraåring vila, hon ska förvirra honom också.

Om hon nu älskar honom, låt honom vila lite istället för att tvinga honom att gå non-stop. Sen kan hon kanske skilja på att kunna och att vilja, så att barnet inte tror att det han inte vill kan han heller inte.

Och det finns fler…

För rätt länge sedan såg jag en mamma som trodde att hennes barn var kring fem år äldre. Liksom, tror hon att man beställer färdiga barn på postorder eller? Hur som helst – hennes treåriga dotter ville inte ta på sig sin tröja. Då blev modern sur, och började förklara på kanslisvenska varför tösen var tvungen att klä på sig den varpå hon röt till. Dottern tappade kontrollen, brast ut i gråt och idiotmamman fick klä på sin dotter.

Jag har visserligen ingen erfarenhet av barn, men sunt förnuft bör väl säga en att en treåring inte förstår argument som är mer komplexa än skalman och hans sovklocka. Om inget annat bör väl mamman ha förstått att det inte fungerar att övertala en treåring. Sist men inte minst blir hon SUR på ungen för att den inte gör som hon vill. Urgh.

Jag är säker på att det finns extremt många fler därute som inte behandlar sina barn som de borde göra. Men vad ska man göra åt det… införa barnkörkort? Personligen så förstår jag inte varför politikerna inte ser detta som ett allvarligt ämne. Supernanny på TV klarar ju av alla skitungar med ett par enkla knep – lär ut dessa i skolorna. Det är inte raketforskning. Då kanske idioter äntligen kan förstå att barn inte är kapabla till att tänka som vanliga människor.

Reklam för barn, eller barnslig reklam?

Ibland undrar jag hur företag tänker när de gör sin reklam.
Vissa använder väl textboken till sin hjälp, vilket visar sig rätt tydligt när man tittar på hygienprodukter för kvinnor. “You’re worth it!”. Och annat skitsnack.
Ibland stöter man på lite nytänkande (eller OC om man vill), som den reklamen där en tjock tant undrar vem som kastade. Oh, I lol’d.

But at the end of the day… så ser man reklam som det här. “Reklam”. Personnummer och telefonnummer – det är allt som krävs för att byta operatör. Är det egentligen reklam, eller är det ett sätt att scam’ma folk?
Det är lite som att sätta godiset precis vid kassan på ICA. Visserligen ger det pengar för affären, även då det är lite… etiskt fel.

Så 200kr är väl helt okej för en helpank fjortis som vill kunna SMS’a lite, eller? O ena sidan ja, o andra sidan nej. Jag tycker inte att det är rätt att göra det så enkelt att byta operatör. Du beställer en tjänst med ett klick. Not okay Comviq. Not okay.

Har du cigg, bög?

Ikväll så träffade jag på en väldigt trevlig skara fjortisar. AHAHAHHAHAHAHA. Nej, en sådan finns ju inte. Ah, well.

Jag och Oskar kom upp från stationen här i staden, och sammandrabbade med ett gäng tjejer. Fjortisar. Direkt frågade de om de kunde få en cigg. “Nah, jag har bara en kvar”, blev mitt svar. True story, actually.
“Ska vi falla för de’ eh?”. Vad är det för comeback? Det är mina jävla nikotinstickor, visa lite respekt. Varför ska jag ens ge dig min uppmärksamhet?

Givetvis måste jag ju fråga hur gamla de är. Arton år, givetvis, svaret kom lika snabbt som blixten. Lite längre tid tog det att komma på när de var födda. Givetvis.

Men det mest roande kom snart därpå, efter att ha frågat en ytterligare sju gånger om de kunde få en cigg, så sa alfahonan “amen jävla bög dåe” (fjortisar pratar t.o.m. med liten begynnelsebokstav).
Okej… så du ber om en cigg, hävdar att du är värd en utan att ha gett mig en riktig anledning, varpå du tjatar för att sedan när du förstår att tjat inte biter på mig så kör du med den största dissen du kan komma på. Good going there!
Det kanske bara är jag, men om man ber om något med en trevlig attityd så brukar det oftast gå vägen. Tror man att man är värd främlingars tid och världsliga resurser och inte kan ta ett nej, då kan man lika gärna gå och dränka sig. Bara de inte lever på Soc och tycker att de är värda det också.

Ren logik (and common sense…) dikterar väl att man ska kunna ta ett nej om man ber om något, det ligger väl i hela grejen med att BE om något. Lilla fjortis, om du hade rätt till något, varför ska du då be om lov (det betyder inte att du kan ta mina tillgångar, det är stöld).

Ibland undrar jag hur Sverige kommer se ut om en tjugo-fyrtio år. Kan en tonåring inte ta ett artigt nej utan att behöva ‘hävda sig’ så kommer vi få hela inbördeskrig när de blir avskedade för sen ankomst till sina eventuella framtida arbeten.