Varför betalar folk för att bli fotograferade?

På senare tid har fotografering i studio blivit mer populärt. Vad vet jag, kanske det alltid har varit det – bara först nu som jag lägger märke till det. Visst, proffsiga fotografer har funnits innan – men hyrde man in dem för att ta foto på en utan särskilld anledning?

Jag vill varna alla som tänker hyra en fotograf eftersom jag har hittat ett par stycken som inte vet vad de sysslar med. Privatpersoner är ofta outbildade inom många områden (därför man betalar andra för att hjälpa en, givetvis), och det finns mycket man kan råka ut för.

Min senaste upptäckt är en amatörfotograf som har fotografering vid sidan om. Han säljer bilder där han äger full upphovsrätt, vilket innebär att du begår ett brott när du kopierar “dina” bilder från hans CD-skiva till din dator (likt du får inte kopiera en DVD-film till din dator som du köpt). Utöver det kräver han att de bilder han tar ska få visas i hans portfolio. Även nakenbilder. Det finns inga restriktioner på vad, var, när, hur eller hur länge – kort sagt – han får sätta upp dem på Konsum om han så önskar.

De som verkligen jobbar med fotografering har antagligen koll på lag och rätt, men man ska vara på sin vakt. Är det naket material ska ingen rätt ges, annars kan det väl vara okej – men i båda fallen måste man läsa igenom hur de har rätt att använda bilderna. Slutligen – köp inga bilder där du saknar rätt att använda dina bilder.

All games I’ve played… so far.

From time to time we all get bored. Some people watch movies, some people read books and some people – like me – play computer games. Well, i occasionally do all of the above – but mostly gaming.

However, a problem occurs when we gamers are bored – and have nothing to play. Sure, we could go play Bloons (or God forbid, actual work!), but it’s not the same thing.

So here’s a list with all games I’ve ever played on PC (well, all of them I can remember at least). Read more to see the list! Continue reading

Vad hände med Konsum i Kävlinge?

Kära Coop Extra AKA Konsum i Kävlinge

Vad i guds namn hände med er?
Jag minns när jag var liten, vi handlade alltid hos er. Ni hade bra och många varor. Ni hade bra priser. Tja, en bra butik, må jag säga.
På senare tid undrar jag verkligen när ni blev retardifierade. Först möblerar ni om butiken så att det på sina ställen känns som man går i ett lager, varpå ni ändrar sortimentet. Det enda goda ni har gjort på senare tid är att installera en ny pantmaskin som inte går sönder tre gånger om dagen. Men är det något att vara tacksam över – eller sur för att det tog sån tid?

Jag vill verkligen låta som en gammal arg kärring, för det är så jag känner mig när jag behöver stå fem minuter i kö för att genomföra mitt köp. När en kund behöver säga till kassören att kön är för lång och fler kassor behövs – då är något grovt fel. Hur motiverar man att man anställer många unga människor på deltid som inte kan sitt arbete bra nock?

Men det som fick bägaren att rinna över var att ni tog bort Pepsi Max. De sålde bra, och enda anledningen att ta bort dem är att ni vill få folk att köpa Coca Cola istället. En produkt mindre att hålla koll på.

Ett snedsteg till, Konsum, så skiter jag i att jag bor granne med er och handlar på ICA istället. Fan, skulle inte förvåna mig om min mormors frys har ett bättre sortiment än er.