När jag först hörde talas om Spotify var tjänsten väldigt ny, och jag lyckades bli medlem när den fortfarande var beta. Hur skulle man kunna överge Spotify, hur skulle man kunna överge något så underbart? All världens musik låg så nära till hands. Det fanns så mycket att lyssna på.

Men nu har Spotify bestämt sig för att sätta gränser på hur mycket man får använda deras tjänst. Alla vet det antagligen, i vart fall alla som använder Spotify Free och Open, för det kommer upp ett meddelande ett par gånger när man loggar in. Så vad har ändrats?

Ändringar

Innan hade vi oändligt med musiklyssnande, nu kommer vi ha maximalt tjugo timmar i månaden. Det blir fyrtio minuter musik om dagen, i snitt, per månad. Utöver det sätts en begränsning på hur många gånger man kan lyssna på en och samma låt (fem, tror jag). Poängen bakom känns kristallklar - de vill hålla folk borta från att höra samma låt igen och igen (hitlåtar), och på så sätt få in fler kunder. Bait and switch. Typ.

Trist, Spotify

Jag förstår att inget företag finns här för att utföra välgörenhet, utan det rör sig ju alltid om pengar. Men vad skiljer Spotify från en radiokanal? Vad är skillnaden på att få välja sin egen radiomusik, eller att någon annan väljer den åt mig? On-demand radio är vad det, egentligen, är. Radiokanaler går ju knappast back pengamässigt, så varför skulle Spotify ha problem? Är det girighet som ligger bakom, eller har de problem med skivbolagen?

Jag har länge betalat för Spotify Premium, men jag kan inte förmå mig att stödja ett företag som går emot vad jag tycker om med dem. Spotify lockade mig med gratis musik, och när jag inte har råd att betala för premium visste jag att det gick ändå. Reklamen kunde betala musik åt mig, och företag får ut sin reklam. Perfekt. Nej? På ett sätt var det bra att de skrev om avtalen - annars hade jag nog aldrig börjat räkna på vad det kostar.

Överge Spotify

Hundra riksdaler i månaden är väl inte så mycket, särskilt inte när man får tillgång till så mycket musik. Så sant så, det är väldigt prisvärt. Men det blir lite som att köpa ett gymkort för att använda en enda maskin; då är det bättre att strunta i kortet och köpa maskinen istället. I längden blir det billigare, och samma gäller Spotify. Överge Spotify och deras priser. Jag har kring 100 låtar jag verkligen tycker om, och en 100 låtar som jag tycker är bra. Kostar varje låt 7kr så kostar det 1400kr att överge Spotify. Det tar alltså 14 månader innan det kostar lika mycket med som utan Spotify.

Men varför kör jag inte Spotify Unlimited istället? Jo, för av någon anledning kan jag inte ha den i telefonen då. Musik som musik, eller? Tydligen inte. Det här med att ha musik i telefonen är tydligen väldigt knepigt, och dubbelt så dyrt. För att räkna på det rättvist måste vi använda Premium. Om jag vill lyssna på musik i tio år (vilket jag absolut vill) så behöver jag (10*12*100=) 12.000kr. Hur många låtar får jag för det? Jo, (12000/7=) 1.750 låtar. Viktigt att komma ihåg är att du äger låtarna - betalar du tolv tusen för Spotify får du inget ut av det.

Slutsats

Överge Spotify, men bojkotta dem inte! Jag kommer fortsätta använda Spotify för att upptäcka musik, men jag kommer inte använda det för att lyssna eller betala för att lyssna.  Man väljer hur man vill forma världen med plånboken, och Spotify har blivit något det inte var från början - fritt. Vad är det med reklamfinansiering som inte fungerar?