Snö. Halka. Stämningsansökan?

Sveriges lagar slutar aldrig att underhålla mig. Idag kommenterar jag följande nyhet:

http://sydsvenskan.se/ekonomi/article625781/Villaagare-okunniga-om-ansvar-vid-halka.html

Så tydligen har alla villaägare en skyldighet att skotta utanför sina hus, på trottoaren, för om någon skulle trilla så är det då deras fel. För det första är det kommunens mark, så varför i hela friden ska det vara husägarens problem? Jag menar, är det närmaste granne som ska byta ut söndriga gatulampor? Men okej, visst är det ett enkelt sätt att spara skattepengar på.

Men om man nu halkar, är det inte ens eget problem? Jag förstår att man vill rensa upp gatorna, och det är ju bara skrattretande att folk inte har vett nog att skotta utanför sina hus om de inte är ständigt hotade av stämningsansökningar.

Nog om snödrivorna. Nu till det riktigt irrationella - varför i hela fridens namn ska man slippa undan straff om man inte har koll på lagen? Det är ju lite som att man inte kan bli utvisad från plan i fotboll för att man inte visste att det var fel att puckla på sina motspelare. Eller springa med bollen i handen.
Detta är inte det enda exemplet för hur "att inte känna till" fungerar. Om jag handlar och en expedit insisterar på att söka igenom min väska efter stöldgods kan hon gå fri om hon kör på "jag visste inte att det var förbjudet att frihetsberöva, kränka någons personliga integritet och kroppsvisitera dem".

Med samma logik kan jag ju mörda någon och säga att jag trodde det var okej. Förvisso fungerar det inte så, även om det är samma logik - man anser att folk besitter någon form av kunskap angående rätt och fel här i världen. Å andra sidan får man acceptera att alla inte kan hålla koll på alla lagar i hela världen. I alla fall Sverige. Om en dansk inte ger ett par fotgängare företräde över ett övergångsställe eller ifall en sexåring i oförstånd laddar ner det senaste Absolute Kids (släpps de fortfarande?), så är det inte hela världen. Det blir dock ett problem när folk börjar tro att de kan göra vad de tycker känns rätt, utan att tänka efter.

Eller ännu värre, känner till lagen men agerar ändå redlöst då de ändå kan komma undan i slutändan.