Svensk drogpropaganda – hjälper eller stjälper?

drugs
Är det bättre att strunta i alla droger, eller att överväga dem individuellt?

Ah, kära svenska drogpropaganda. Informationen som skolan såväl som samhället ger ut. Missta mig inte; både staten och media ger sina egna felaktiga versioner… positiva som negativa.

Ta etanol (“Alkohol”) till exempel. Denna substans är giftig, förstör celler (härifrån kommer uttrycket “döda hjärnceller”), och orsakar varje år tusentals dödsfall i Sverige. Ändå så riktar sig informationen mestadels åt att “man inte ska tappa kontrollen och göra något dumt” så väl som “inte köra onykter”. Vad är det för logik? Är det inte bättre att dosera etanol enligt hur mycket kroppen tolererar och på så sätt absolut undvika att förlora kontroll (vilket i och för sig är ett dumt uttryck)?

Ännu mer komiskt blir det när föreläsare säger att “man blir beroende efter en dos”, eller “man försöker alltid återuppleva den där första gången, den första dosen, som var bäst”. Vad i… ?!

Första gången jag drack alkohol mådde jag skit dagen efter, även kallat fetebaksmälla. Ska mitt livs andra fyllor enbart försöka efterleva detta? Ta nikotin till exempel; ska alla mina framtida cigg enbart rökas för att jag vill ha samma effekt som min första?
Det är klart att en nergången heroinist inte får samma effekt sin tusende gång, som sin tionde… men ska den logiken appliceras överallt?

Istället för att sprida propaganda, såsom att “om man tar LSD så tror man att man kan flyga och hoppar ut genom ett fönster”, kan vi inte satsa på att informera folk om reella risker? LSD är nästintill helt ogiftigt (jfr: etanol), men kan ge en del grova psykiska åkommor såsom depersonalisering, derealisering, “ögontinnitus” (ser brus eller dyl.) och skyndar ofta upp vilande psykiska sjukdommar.
LSD är en farlig drog, men om du ska skadas av den är det fanemej inte att du hoppar ut genom ett fönster. LSD är således en drog som du omöjligen kan bli beroende av p.g.a. en väldigt snabb toleransuppbyggnad. Är man en idiot och överdoserar så får man skylla sig själv.

Eller Ecstasy. Det är nästintill noll personer som dör av denna drog, trots att media gärna blåser upp det när det väl sker. Drogen är en av de minst giftiga. Ska du skadas av denna är det för att du bränner receptorer och skadar kroppens förmåga att producera olika vitala hormoner. Alternativt kan du dö om du lider utav en hjärtsjukdom.

Min poäng här är att vissa droger är hemska, vissa är mindre hemska. Droger är givetvis inte bra (utom i medicinskt syfte), men den poängen ska inte förmedlas via skräck.

Jag undrar om det någonsin kommer att komma en dag, då massmedia och regering förstår detta. Att romantisera droger, som vissa TV-program gör, är bara fel. Särskilt när det kombineras med en skola som enbart spyr ut dödspropaganda. Jag tycker att man ska informera folk om alla fördelar och risker, sen får alla välja själva. Visserligen kan många droger fortsätta att vara illegala, men man får öppna ögonen och se efter så att man inte kriminaliserar en bagatell.

Fast en nackdel med att följa min idé är antagligen att de så kallade “fjortisarna” kommer att strunta i nackdelarna (som sker EFTER ruset), och köra på. Det är en hemsk nackdel.
Dock så har vi en paradox idag. Många personer brukar legala droger, även fast de är mer skadliga än deras illegala motsvarighet. Exempel är Spice, som numera är olagligt. Det finns en uppsjö cannabis-liknande ämnen som cirkulerar där ute, och som sannerligen gör mer skada än det odlade originalet.

Så hur man än resonerar så blir det fel. Legaliserar man cannabis så får man intäkter för att kompensera för hälsoproblemen, precis som med alkohol, och man minskar antalet andra ämnen som kan vara mer skadliga. Men med legalisering ökar konsumtionen, vilket också ökar skadorna.

It’s a fine line to walk. Personligen så tycker jag att varje människa ska få välja sin egen väg här i livet, även om kostnaden blir att hon skadar sig. Vetenskaplig information istället för propaganda – ja tack.

Då kanske vi slipper folk som boffar drivgas, för att de tror att det är ofarligt eftersom det är lagligt.

Join the Conversation

1 Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Hej och tack för dina kloka tankar du valt att dela med dej! Det är som att jag själv skrivit texten, jag håller helt och hållet med dej. Dom kan lika gärna förbjuda att vi andas vår egen luft som är full av kemikalier, avgaser och alla möjliga gifter.
  Låt folk leva som dom vill, det kan bli konsekvenser av allt, det gäller bara att ha rätt fakta: veta risker och eventuella skador, (såsom alkohol) och ta ansvar för sitt eget handlande. Vetenskap är allt, det är kunskap och själva livet, propaganda är bara prat som kan se ut precis hur som helst, man läser och lyssnar. Och något som verkligen kan irritera mej enormt, är en människa som knappt kan stava ordet: narkotika, men som ändå börjar diskutera ämnet (Posetivt/negativt) med hjälp av andras fakta men utan egen upplevelse, och tror han vet minst lika bra som en erfaren. ingen känsla eller något från sitt eget hjärta. Folk som aldrig testat droger behöver inte säga mer än att dom är för/emot det, mer kan dom inte säga, dom vet ingenting. Då kan jag ställa mej i TV o berätta hur de va att gå på månen. Jag kanske överdriver en smula men just dehär är ett av de få ämnena man aldrig kan lära sej, veta vad det är, utan egen erfarenhet, som många tror att dom kan.

  Ska världen fortsätta i denna löjliga bana kommer våra barn lr barnbarn aldrig kunna förstå hur man på ett sjukhus kunde ge en människa morfin för att slippa lida, som idag är självklarhet för oss.
  Jag säger inte att droger är bra, men vad är bra? Alla klagar just på drogerna, jag menar på att man bestämmer själv hur man vill leva sitt liv, och det gör vi idag ändå, även om det är olagligt, men åker man dit får man betala ett onödigt dyrt pris för det.
  Vi alla är egna människor som har rätt att välja själva. Narkotikahandeln är ett av världens största, och kommer troligen fortsätta att vara en av de största, oavsett om man e för eller emot de.
  Ska tillägga att inom mina umgängeskretsar är det dom som bara hört prat om droger som är emot det, av olika skäl, de kan jag förstå, men dom har inget att gå på. Känner däremot inte en enda människa som testat något preparat och som sen är emot de, dessutom är ingen av dom missbrukare, dom tar sitt ansvar och tar bara någon gång ibland. Vi tar ändå läkemedel mot allt idag.
  De människor som fastnat i ett drogmissbruk är det självklart synd om, men enligt mej har dom valt de själva, dom handlade fel från första början och vägrade kanske inse sitt missbruk eller skämdes/behövde inte någon hjälp, dessa personer mår inte bra i grunden, hade inte drogerna funnits för dom att fly sin egen smärta hade antagligen något annat gjort det. En stabil människa löper en mycket mindre risk att låta de gå så långt, de kan jag säga från egen erfarenhet, man själv ser vad man håller på med, och ens omgivning ser att något e fel. Är man öppen och ärlig mot sej själv, så ser jag de inte som en större fara, då vet man oftast sina egna gränser.
  Alkohol är minst lika farligt som vissa droger, beroende på användning. Att sniffa/boffa, som inte är så ovanligt bland unga, är som att leka med livet, oftast ovetandes om att första gången kan vara den sista. Hittar man de inte i städskrubben så är det bara att gå till närmaste mataffär, en lättillgänglig livsfarlig drog som kan ta död på en person pga dess effekt, hur många droger kan de?
  Tycker absolut en del ska legaliseras, men tex. heroin och crack kan jag direkt stryka på listan.
  Men felet då är att dödssiffran per år som involverar narkotika möjligtvis skulle öka, men gubbarna och tanterna som har makten att ändra skulle personligen ändå inte bry sej ett skit. Vem vet världen kanske blir bättre, kanske sämre? Själv tror jag det kan bli bättre på något vis, under ett rus kan man kontrollera sej själv, alkohol gör lätt folk aggressiva, ger ångest, Är jag hög/trippad på något är chansen minimal att man skulle skada en annan, en full människa finns de risk för. Där väger drogerna upp. Droger e ju självklart skadligt, men mycket tyngd ligger i vilken sort och brukarens egen syn på droger, om man har kontrollen, eller tvärt om. Samma sak gäller alkohol. Jag skulle vilja se varenda en på den här planeten samtidigt på tex ett E rus, herregud världen skulle vara felfri.
  Mina sista ord: Bruka men missbruka inte, allt har en gräns och alla måste ta ansvar för sitt eget handlande.