Som vanligt när det kommer till vår trygghetsnarkomani så tar vi en till synes ofarlig vara och ser till att den blir värre för allas hälsa än svälten i Afrika och fågelinfluensan tillsammans.

Är energidrycker den nya dödsdrogen, eller ännu ett rop på hjälp från det paranoida Sverige?

Det ska väl nämnas att det egentligen inte är koffeinet som sägs vara det farliga i energidrycker utan det omtalade ämnet taurin. Mer om det senare.

Så energidrycker har ju funnits ett rätt bra tag nu, och konsumerats desto mer. Nu på senare tid har man uppmärksammat att barn sitter och blir "höga" på koffeinet. Vad fan ska det ens betyda, "blir höga"? Man blir inte hög på koffein, men det är ju lika klart som att solen går ner på kvällen att man inte ska överdosera ämnet. Läser man på så inser man att koffein kan orsaka hjärtrubbningar, huvudvärk, skakningar och ångest om man inte doserar det rätt.

Således är det inte bra för femåringar att dra i sig ett 4-pack red bull på lunchrasten, det säger sig självt - men behöver vi verkligen sätta en artonårsgräns? Att kräva att en person är myndig är på gott och ont, men för det mesta är det en bra funktion. Vi ser till att elvaåringar inte börjar röka (i vart fall de flesta av dem) och att ingen emofjortis köper ett paket Alvedon och sätter i sig för att få uppmärksamhet (vilket leder till leverskador och en långsam och smärtsam död, vilket inte var hennes önskan kanske). För energidrycker kan man dock fråga sig hur affärerna tänker.

Så vitt jag vet finns det ingen lag, det är mer av en policy att energidrycker ska säljas till vuxna. Även om det nu var lag på det, vad försöker man undvika? Att barn inte ska dricka energidrycker? Det är precis samma logik som man använder för andra illegala droger i samhället - att hålla dem borta. Det som ingen tycks förstå är att det inte hjälper ett dugg när det kommer till efterblivna fjortisar.

Folk som dör utav energidrycker är av samma typ som de som dör utav andra droger - idioter (för det mesta...). Nyckeln är att informera dem om för- och nackdelar så att de kan förstå hur allt hänger ihop. Vi mer intelligenta människor inser direkt att droger skall respekteras - även koffein, och ser till att vi inte tar för mycket.

Ett par dödsfall bland unga finns det faktiskt, om man nu vill se fördelarna med restriktionen. Än så länge finns det inga konkreta bevis för att det är skadligt, men teorin säger att det finns människor som är överkänsliga mot taurin. Andra källor anger att koffeinets ansträngande effekt på hjärtat i kombination med alkoholens (vodkans) avslappnande effekt skapar en ohälsosam kombination som kan rubba hjärtrytmen. Vad vet jag.

Min slutsats blir således att man ska tillåta energidrycker för alla åldrar, inom rimliga gränser. Sätt en gräns vid 11-14 år och informera om nackdelarna. Sen är det även upp till föräldrarna att se till så att barnets hälsa är i bra form.