Nu när jag läser på BTH kräver det att jag ibland öppnar upp den gamla ordbehandlaren och författar ett par meningar om det kursen kräver. Det vill säga - jag behöver en ordbehandlare.

Då har jag två val, antingen kör jag på Microsoft Office (som jag har lärt mig sen jag var sju), eller så kör jag OpenOffice (som jag "typ" aldrig har använt innan. Valet för mig är dock relativt enkelt - det blir att köra OpenOffice. Jag har så pass mycket ledig tid att jag kan leva med att googla efter alla diverse funktioner som jag hittar (eller ens visste fanns :o).

Det kan ses i kontrast till företag, där kostnaden för Word och Excel är mindre än vidarutbildningen för nya system. Plus att Officepaketet är bättre. Men för ungdomar, för familjer och för studenter - är det värt pengarna?

Idag sker lite av en kamp mellan program med öppen källkod (som jag antar är gratis) och stängd källkod (som jag antar kostar pengar). Givetvis finns det öppen kod som kostar och stängd som är gratis (iTunes är stängd, men gratis i.e.). Varför ska jag betala en massa pengar för något när det finns gratis alternativ? I min åsikt är öppen källkod bättre i alla avseenden förrutom två: operativsystem och grafiskt krävande program.

Man kan köra, säg, Ubuntu på en vanlig hemmadator utan vidare problem. Nackdelen är att om något går fel så kan en vanlig användare inte göra något åt det. Det finns även en massa "småfel" som jag stör mig på, exempelvis fula typsnitt, fönster öppnas utanför skärmen osv osv osv. Medan Windows och OSX är tiofaldigt stabilare och fungerar bättre för användare (och sämre för webbservrar).

Jag har ännu inte sett ett awesome spel som är öppet. Kanske är det för att spel kostar mängder med pengar i utveckling - något som ideell verksamhet saknar. Mod's och community-based utveckling av spel finns, kolla bara på Source med dess mod's - men utveckling av hela spel finns det inte vad jag vet. Inga bra, i vart fall (supertux och tuxcart (namn?) är knappast spelvärda^^).

Nu är det dags för att skriva Java. Imma off.