En dag, för mycket länge sedan, var vi alla nya här på internet. Hur vi lärde känna internet, och hur internet lärde att känna oss är dock något som skiljer från person till person.
Personligen började min resa från den riktiga världen - mot internet - med Windows 98 och en modemuppkoppling. Det var en exhalterande, men långsamt. Här är ett par saker som jag önskade att jag kände till innan jag gav mig iväg (Tryck See more to read itz).

1. Hur internet är uppbyggt.
Tråkig titel, but true story. Som liten hade jag fått höra att man kunde få betala 10.000SEK (eller mer) om man tryckte på knappar man inte visste vad de gjorde. Det är givetvis bara skitsnack. Att man kunde kapa modem är dock något som jag önskade att jag visste mer om. Det där med datorvirus var något jag heller inte hade en aning om, tur att inga kreditkort blev kapade - puh.

2. Social networks, och hur de utnyttjar ungdommar.
På lågstadiet var det en norm att man skulle finnas på Kamrat. Fanns man inte där - och surfade på nätet - så var något fel. Damn, till och med de som idag är emot Facebook fanns på Kamrat. Efter det kom Luderstorm (a.k.a. Lunarstorm), och där skulle man såklart också vara medlem.
Det jag inte visste var att dessa nätverk (som jag heller inte förstod att de var då) präglas av girighet. Förutom att de hade nästintill noll koll på hur man skyddar privat data sålde de även så mycket information de bara kunde. Utöver det hade de små "undersökningar" på förstasidan som genererade enorma mängder pengar. Man utnyttjade ungdomar, helt enkelt.

3. Vad troll är, hur man trollar, och hur man upptäcker ett troll.
Att vara ett troll innebär att man tar åsikter och uttrycker sig så att man skapar en hektisk diskussion och/eller bara jävlas. Det är ett internetfenomen som är roande eftersom man är anonym. Ett exempel är att kalla alla för fjortisar, vilket skapar en shitstorm. Andra exempel är när folk drar igång gamla diskussioner om Mac vs PC eller Kapitalism vs Kommunism.

4. Vad identitetsstöld är, hur man skyddar sig mot det och när man ska vara aktsam.
Inte för att jag har råkat ut för det, men det vore ändå bra att veta. Något som skolan inte lär ut är när man ska vara vaksam, och när man kan göra vad man vill. De lär, i vanlig ordning, enbart ut propaganda - "Postar du en bild kommer gamla gubbar att runka till den!!!1!!111!!".
I verkligheten ska man undvika att lägga ut många bilder, i olika vinklar samt exponera dessa regelbundet. Sidor man ska undvika är där många identitetsfiskare hänger, snyggast.se (numera nerlagt...), Luderstorm (same..) och Bilddagboken.

5. Att man tydligen kunde få grejjer gratis på internet...
.. vilket man inte längre kan. Den svenska lagstiftningen var helt okej med att man laddade ner, men det var ett tag sedan nu. Man fick bara inte dela med sig. Sen kom dock en lagstiftning som ändrade detta.
När jag fick tillgång till bredband visste jag knappt vad nerladdning var, och om jag hade utnyttjat det lite bättre hade jag kanske kunnat spara tusentals kronor. Jag menar - vem fan lägger femhundra på ett singelplayerspel idag?

Tänk om jag visste detta när jag var en liten n00b. Would be awesome.