Vilket antivirusprogram ska man använda? Behöver man en brandvägg? Vilka gratis antivirus finns det? Hur skyddar man sig mot virus? Frågorna är många, och åsikterna är fler. Bara "hur tar jag bort ett virus" har tusentals olika svar. Så, hur ska man gå till väga?

Lång post, tryck på "Read More" för att se hela.

Att skydda sig

Steg 1: Antivirus.
Idag vet alla att man behöver ett så kallat anti-virus program, men vilket ska man ha? Av-comparatives har, tycker jag, bra statistik angående olika programvaror. Fördelar, nackdelar och vad de själva tycker. De har många rapporter, men det kan vara svårt att veta vad man ska leta efter, än mindre vilket som man egentligen ska ha och använda.
Personligen rekommenderar jag någon av de många lösningar som är gratis, exempelvis AVG Free. Jag kör AVG Free och har inga problem. Andra gratisalternativ är Microsoft Security Essentials - vilket har fått många goda omdömen.

Jag använder just nu AVG Free tillsammans med ClamWin. Det är en bra lösning eftersom de båda kompletterar varandra, men tänk på att det inte alltid är en bra lösning att ha mer än ett antivirus. Det man ska tänka på INNAN man installerar ännu ett program är att de inte ska komma i konflikt. AVG avläser filer du arbetar med (nyligen hämtade filer, de du öppnar/sparar, kollar igenom email), och därav kan jag inte ha ett program som gör samma sak. ClamWin saknar denna funktion och kan bara gå igenom min dator när jag säger åt den - detta tillåter mig att ha två program samtidigt.

Om ett antivirusprogram rapporterar en fil som du tror är ren, använd VirusTotal för att vara helt säker. Vissa filer är rena, men ser ut som virus - andra är rena från början men har infekterats av ett virus på senare tid.

Steg 2: Brandvägg
Förr i tiden behövde man ha en brandvägg. ZoneAlarm och Norton Internet Security var vad jag använde mig av. Nu på senare tid följer Windows Firewall med, och då är det inte lönt att betala för att få bättre skydd.
Det Windows Firewall gör, kort sagt, är att den kollar om man vill ha det som skickas till dig. Frågar jag efter att få se Facebook, så får jag det - men om sidan skickas till mig utan att jag har frågat blockeras den. Du kan inte få data om du inte vill, helt enkelt.
Detta ställer emellertid till problem om man vill ha en server eller andra program som vill ta emot information utan att fråga, men då brukar Windows fråga om programmet får ta emot det.

Summan av kardemumman är att nästan ingen kan hacka dig när du använder Windows Firewall, utan att du gör något. För att bli hackad måste din dator acceptera information, som tar över ett program. Lite som att släppa in en mördare i huset.

Steg 3: Router/Fysisk brandvägg
Det här är något som många använder, och det är enormt användbart. En fysisk brandvägg, exempelvis en router, är något som kan tillåta och blockera trafik - precis som en vanlig brandvägg. Fördelen är att man inte kan (eller ska kunna rättare sagt) hacka den. Om en dator inte har frågat efter något, så kommer det inte igenom sålänge man inte har tillåtit det. Detta skapar problem för folk som vill dela filer eller spela datorspel, men det är enkelt att fixa i många fall.

Steg 4: Lite inte på något främmande
Kort sagt - öppna inget. Nej, men du ska aldrig öppna en fil som kan vara skadlig. Laddar du ner en fil från internet ska denna genomsökas innan du öppnar den, särskilt om det är ett program. Säkra filtyper är vanliga bilder, enkla textfiler, många videoformat och internetdokument - med andra ord filer som bara ska läsas rakt upp och ner. Osäkra filtyper är filer som innehåller eller kan innehålla kod och kommandon som körs - exempelvis program, PDF'er, vissa videoformat, Active X, CD/DVD-filer osv. Många osäkra filer är osäkra för att de program man öppnar dem med kan ha säkerhetshål (PDF kan innehålla script som tar över Adobe Reader, till exempel). Den enda filtyp som är osäker i sig själv är program (.EXE).

Steg 5: Regelbunden virussökning
Man vet aldrig när det inträffar, och när det gör det går det fort. Genomsöker du din dator en gång i veckan är du säker, fast jag hade rekommenderar att du gör det dagligen. Har du en bra dator och tid då du bara surfar på internet förlorar du inget på att genomsöka datorn - snarare tvärt om.
Det kan vara skillnaden mellan ett kapat kreditkort och pengar på banken.

Jag har virus, vad gör jag?

Ominstallera datorn utan att ta backup är det i särklass bästa du kan göra. Det är enkelt gjort, men man vill ofta inte släppa sina filer, bilder och mail. Grejen är den att virus är något du försöker undvika, och när något väl tar sig in vet du inte hur djupt det kan ha rotat sig. De kan ta över antivirus och se till så att du tror att du är ren, när du egentligen inte är det. De kan infektera andra filer och se till så att du aldrig blir av med det.
Ta ett vanligt usbminne utan U3 (en funktion som kan starta program från minnet) eller en CD och lägg alla filer du vill spara. Digitala bilder, musik, filer - men absolut inget du kan hämta hem från internet senare. Efter det installerar du om datorn fullständigt, vilket bör innebära att du formaterar om disken och att allt som en gång fanns där är försvunnet. Var noga med att du inte uppgraderar Windows eller liknande - du vill installera om på nytt.
När du är klar installerar du ett antivirus och ClamWin, och genomsöker dina gamla filer innan du flyttar tillbaka dem till hårddisken - annars blir det att börja om på nytt. De filer som är infekterade får inte komma tillbaka, men det säger väl sig själv.

Slutligen får du fundera på VAR viruset kan ha kommit ifrån.

Det var det hela, hoppas jag hjälper någon som är vilse i lingonskogen.