På senare tid har fotografering i studio blivit mer populärt. Vad vet jag, kanske det alltid har varit det - bara först nu som jag lägger märke till det. Visst, proffsiga fotografer har funnits innan - men hyrde man in dem för att ta foto på en utan särskilld anledning?

Jag vill varna alla som tänker hyra en fotograf eftersom jag har hittat ett par stycken som inte vet vad de sysslar med. Privatpersoner är ofta outbildade inom många områden (därför man betalar andra för att hjälpa en, givetvis), och det finns mycket man kan råka ut för.

Min senaste upptäckt är en amatörfotograf som har fotografering vid sidan om. Han säljer bilder där han äger full upphovsrätt, vilket innebär att du begår ett brott när du kopierar "dina" bilder från hans CD-skiva till din dator (likt du får inte kopiera en DVD-film till din dator som du köpt). Utöver det kräver han att de bilder han tar ska få visas i hans portfolio. Även nakenbilder. Det finns inga restriktioner på vad, var, när, hur eller hur länge - kort sagt - han får sätta upp dem på Konsum om han så önskar.

De som verkligen jobbar med fotografering har antagligen koll på lag och rätt, men man ska vara på sin vakt. Är det naket material ska ingen rätt ges, annars kan det väl vara okej - men i båda fallen måste man läsa igenom hur de har rätt att använda bilderna. Slutligen - köp inga bilder där du saknar rätt att använda dina bilder.