1. Spamma. Det är inte okej, det är aldrig okej och slutligen är det inte okej någonstans. Flera poster samma dag är okej, sålänge volymen av poster per vecka inte övergår tio. Varför vill man skriva mer än ett inlägg per dag, om man enbart skriver om sitt liv? Vissa säger att bloggen är deras dagbok - skriver man i sin dagbok mer än en gång om dagen? Hm.. det kanske man gör.. Point is, vill jag ha spam så kan jag börja porrsurfa istället.

2. Formatering. Flashande banners med "coola" effekter är extremt jobbiga. Utöver det så är rosa text på röd bakgrund väldigt störande. Sen är bytandet av textfärg (i.e. rosa-blå-röd-grön standardfärger) irriterande. I värsta fall orkar jag mig igenom det, men ibland trycker jag CTRL+W och stänger ner sidan. Urh. Jag kräver inte en åtta timmars betatesting av en design, men man kan försöka hålla den läslig.

3. Grundläggande svenska. I många fall är det inget problem, men om stor begynnelsebokstav saknas i varje mening så bör författaren skjutas. En blogg är heller inte en transkription av vanligt tal, det går inte att rättfärdiga på något logiskt sätt - skriftspråk tack.

4. Skriva saker ur kontext. Kontext betyder sammanhang och om något saknar sammanhang är det bara jobbigt. Det tvingar mig som läsare att antingen skita i materialet eller sätta mig in i det. Sen hjälper det inte när all kommunikation ska ske direkt; e.g. "vi tar det på MSN". Något som aldrig händer. Vill man få ut något är en blogg ett bra forum att skriva av sig, men håll det inom kontext och skriv inte "fan vad jag hatar dej" utan att förklara.

5. Publicera för mycket information. Det är aldrig trevligt för mig som läsare att veta allt om dig eller din omgivning, om det nu rör sig om en personlig blogg. Jag har kommit över antalet bloggar som beskriver hur författarens mamma bajsar med öppen dörr - även när författaren har vänner hemma. Det här vill jag inte veta. Aldrig. En blogg är inte din dropbox för sjuka tankar, fantasier och observationer - den är heller inte din bästa vän - så det du inte kan berätta för en bekant ska du inte skriva på bloggen.

Med vänliga hälsningar,
Oscar