Grunden

Vad är Bitcoin? Vad är pengar? Den här artikeln kommer gå igenom allt du behöver veta om Bitcoin!

Något vi alla förstår, men inte tänker på, är att pengar egentligen inte har ett värde. De har aldrig haft ett egentligt värde, inte ens när riksdalerna var gjorda av silver! För vad är silver värt... är silver värt mer än mat för dagen? I ett vanligt samhälle fungerar dock pengar utmärkt, även om de i sig själva inte håller ett värde. Svenska kronor representerar pengar, och eftersom alla använder dem antar vi att de har ett värde.

Så hur fungerar BitCoin? Jo, istället för att gå ner i en gruva och gräva efter silver så låter man datorn leta efter lösningar till matematiska problem. Det här kräver en stor mängd arbete och är således inte gratis. BitCoins är en digital valuta som kostar pengar att skapa. Men är den värd något? Vad kostar Bitcoins?

Värdet på BitCoins bestäms av marknaden - precis som allt annat. Amsterdam är känt för sina tulpaner, och för länge sedan kunde en tulpanlök kosta en halv årslön. Lökarna i sig själv saknar värde, men eftersom de antogs vara värdefulla blev de också det. En självuppfyllande profetia, så att säga. Nu kommer BitCoins antagligen aldrig bli så värdefulla, men de har möjligheten.

Anonyma BitCoins

Poängen med BitCoins är att skapa en digital valuta som tillverkas enligt ett förutsägbart mönster. Utöver det ska den även vara anonym och säker. När man skickar mynten finns det ingen central myndighet som hjälper eller stjälper - allt sköts av användarna själva. Fördelen är att det är helt anonymt, men nackdelen är att pengar aldrig kan återkallas. När en transaktion går igenom är den låst.

Allt som utbytes vid en transaktion är ens BitCoin-Adress, och man kan skapa många adresser för att hålla sig anonym. Tjänsten kräver ingen registrering och allt sköts utan en central enhet.

Tekniken bakom BitCoin

Hur kan något som inte överses vara säkert? Kan man inte förfalska valutan? Njea, det är väldigt svårt. Alla noder (dvs alla datorer som kör en BitCoin-klient) har en "bankbok" för alla användare. Bankboken kan bara uppdateras när en ny matematisk lösning har funnits, och den som hittar den (en BitCoin-miner) "tillverkar" då 50 BTC (BiTCoins).

Samtidigt som lösningen har hittats kan noden skriva in alla transaktioner i bankboken, det vill säga, bankboken kan modifieras. Alla noder har egna kryptografiska nycklar, och det är väldigt enkelt att kolla så att allt går rätt till. Skickar jag 10BTC till dig signerar jag transaktionen med min privata nyckel, och alla noder kan verifiera att det stämmer med hjälp av min publika nyckel.

Tappar jag bort mina nycklar (min "plånbok") kan jag inte längre komma åt mina BitCoins eftersom jag saknar möjligheten att signera transaktioner.

Tjäna pengar med BitCoins

Givetvis finns det pengar att tjäna! Vill du bli en BitCoin Miner behöver du ha en dator ståendes och den ska gärna ha en del datorkraft! Du kan börja med att ladda ner den officiella klienten (som kan ta emot och skicka pengar såväl som generera nya mynt) hos BitCoin.org!

Använd grafikkortet med BitCoin!

Grafikkort är snabbare på den här typen av beräkningar än vad processorer är.

Bidra

Har du själv några bra tips, eller har lyckats generera ett block? Dela med dig! Hur många hasher lyckas du generera per sekund?