Idag kostar bredband inte alls lika mycket som det gjorde innan. Tack vare det mobila bredbandet (och möjligheten att använda mobilerna som bredband) har de gamla högljudda modemen mer eller mindre dött ut. Hur snabb lina du får för dina pengar varierar häftigt beroende på var du bor.

Inte helt perfekt

Skon klämmer fortfarande för oss som skyfflar stora mängder data eller hjälper till i ideella projekt. Just nu laddar jag ner alla spelen från Humble Bundle samtidigt som jag uppdaterar på Steam samtidigt som jag streamar musik och video samtidigt som jag hjälper till att sprida diverse linuxdistrubutioner och hemmaprojekt.

Få bättre internethastighet

För att optimera den hastigheten du får ut är det bra om du kan utföra tunga jobb när du inte använder datorn, exempelvis när du sover. Då underlättar det om du kan ha datorn på under natten - annars får du skaffa en server.

Att fildela under nattetid är optimalt eftersom du kan dela ut så mycket du kan utan att du själv lider av det. När det gäller enstaka filer kan man använda kommandot At för att starta nerladdningen vid ett senare tillfälle.

Få bättre ping (responstid)

Eftersom allt det tunga sker under natten så är du fri att använda linan till max. Givetvis förutsätter det att du har ställt in att exempelvis BitTorrent ska sänka eller stänga av sin hastighet under dagtid.

Uppkopplingar (särskilt ADSL) har en tendens att bli sega om man belastar dem fullt ut. Om du normalt har 50 ping kan du få 100 ping om du utnyttjar 80% av din uppkoppling. Nu tar jag siffror som stämmer för mig, ditt internet kanske är mer eller mindre robust.