Bokade tid för hårklippning igår utan att ha en aning om hur jag vill bli klippt. I funderingarnas land stötte jag på herr filosofi - någon som ofta besöker mig. Varför klipper man sig?

Som för så mycket annat har motiveringen användbarhet försvunnit ur klippning. Folk klipper sig inte med anledningen "så håret inte kommer i ögonen när jag pysslar med saker" eller "så håret inte fastnar i de maskinerna jag jobbar med" eller "så ingen kan tända eld på det". Nej. Folk klipper sig för att det ska se bra ut - för att det ska bli fint. Idealet är att man ska se bra ut, eller, att se bra ut är idealet.

Idealet för tjejer kan ses vara långt samt elegant hår. Frisering sker då för att hålla håret fräscht samtidigt som man håller det från att bli för långt (läs: rapunzel). Men blir det fint om man klipper sig mot idealet? Har en kvinna en fin frisyr om hon saknar hår? Det är omöjligt att bli fin om klippning sker efter ideal då ideal varierar.

Slutsatsen är att man ska klippa sig så att man är bekväm (extremt bra ord!).

Jag kan tänka mig att många lider utav idealkonflikterna. Tjejer med normalstora eller mindre bröst kanske önskar att deras var större medan "idealet" ironiskt nog önskar att hon hade mindre. Kommer kanske som en nyhet för vissa töser - killar gillar olika bröst - inte bara de som har en omloppsbana. Hur kan någon vara nöjd med hur de ser ut om gräset alltid är grönare på andra sidan?

I mångt och mycket anser jag att det handlar om rationalisering, felaktiga åsikter eller brist på självkänsla. Rationalisering är när man logiskt kommer till en slutsats som är generaliserad eller totalt ologisk för att försvara sig. "Killar gillar störa bröst, därför är jag ensam" är ett exempel - att man saknar partner beror inte på bröstens storlek överhuvudtaget. Felaktiga åsikter behöver nog ingen vidare förklaring så jag hoppar direkt på exemplet "Killar gillar stora bröst" vilket både är en generalisering (att alla gör något) och en dålig åsikt då den inte stämmer. Är man inte bekväm med och i sig själv är det självkänsla man saknar. Man ska sträva efter att bli bättre, men om man inte kan leva med sig själv som man är just nu - då behöver man jobba på självkänslan primärt.

Idealen och preferenserna är många: stora bröst - små bröst, stor rumpa - liten rumpa, långt hår - kort hår, mycket muskler - inga muskler, smal - tjock, ung - gammal. En ung man kan tro att kvinnor bara gillar äldre män, medan en äldre man kan tro att kvinnor tycker att han är för gammal.

När man låter andra (eller tanken av vad andra tycker) styra över en så man slutar vara bekväm med sig själv, då förlorar man något viktigt. Sin karaktär.

Slutsats: Du kan omöjligen passa in i alla ideal, så kör på vad du själv tycker om och är bekväm med eftersom det i majoriteten av alla fall inte gör en skillnad.

Jag har fortfarande inte en aning om hur jag ska klippa mig.