Facebook, Google Plus, Twitter, MSN, Skype... kommunikation är ju härligt! Men vilket är egentligen det enklaste sättet att komma i kontakt på?

IRC!

IRC står för Internet Relay Chat och om du vill veta allt om det kan du kolla närmare på Wikipedia. Kruxet är för nybörjare ofta att komma igång, sen flyter det på hur bra som helst. Man chattar i "chattrum" där alla deltagare kan se vad som skrivs vilket i sig är väldigt likt den äckliga Facebook-chatten men den har väldigt många fördelar.

Kom igång

Som ny börjar man med att ladda ner ett program som låter en ansluta till chatten. Det kan vara mIRC eller XChat eller Irssi. Personligen använder jag Irssi men det är väl också det program som har brantast inlärningskurva. Om du kör Ubuntu är det antagligen ditt bästa val, men för Windows kan du börja med mIRC. Wikipedia har en lista över flera program (klienter) som du kan testa eller välja och braka bland.

Anslut

Chattrummen (kanaler) finns på en server som du måste ansluta till. Vem som helst kan sätta igång en server (till skillnad från andra alternativ där det är någon annan som bestämmer reglerna). Servern du ska ansluta till är:

IRC.BTHSTUDENT.SE

Som du kanske minns är bthstudent.se kårens hemsida.

Inställningar

När du är ansluten kan du ställa in det absolut viktigaste, nämligen ditt nick name. Om du inte kom in när du anslöt innan kan vara på grund av att du inte hade ett nick name. För att ställa in smeknamnet skriver du:

/NICK nollenamn, exempelvis /NICK Rullgardin om du heter Rullgardin

In i kanalen!

Nästa (och det sista viktiga) steg är att gå in i en kanal. När du är i en kanal kan du läsa allt som skrivs i den, och allt du skriver i den kan ses av alla andra. Kanalen för årets sappar är #sappar11. För att gå in i den skriver du:

/JOIN #sappar11

Ovanstående kräver att du är ansluten till irc.bthstudent.se för att fungera, så om du inte kom in på servern kommer du inte att komma in i kanalen. Om allt fungerar som det ska du få upp en ny ruta eller ett nytt fönster med kanalens namn eller ämne (beror på vilken klient du använder).

/LIST

Skriver ut en lista av alla kanaler som finns. Kanske du vill in i #root också? På bthstudent går det bra att använda /LIST men på större servrar bör man inte använda det.

Lite annat

Finns en del annat som kan vara bra att veta, exempelvis att /MESSAGE namn meddelande skickar ett privat meddelande till personen med det namnet. En annan sak att hålla koll på är att servern ofta har ett eget fönster, där du kan läsa saker som servern eller din klient vill berätta. /WHOIS namn skriver ut lite information om den personen. Mer finns att tillgå på google, om du vill lära dig ännu mer om IRC!

Alltså

Ladda ner en klient, anslut till irc.bthstudent, sätt ett nick name och gå in i rätt kanal!