Att kriga i guds namn eller att utföra terrorism? Vilket perspektiv man har angående en situation påverkar alltid i vilket ljus man ser den. Särskilt intressant är det när man diskuterar med någon som har ett helt skiljt perspektiv.

För att förstå problemet får man börja med att greppa vad ett perspektiv är. Vad är det, egentligen? Ett perspektiv kan vara många saker men jag ser det som en viss vinkel ur vilken man ser en situation. En konflikt - eller situation - har alltid två sidor. Ofta fler. En sida är på sitt sätt ett perspektiv.

En man som stjäl bröd för att föda sin familj kommer många inte vilja döma - hur kan man? Det är synd om stackaren som svälter och har inget annat val än att vara omoralisk. Men vem står på handlarens sida? Handlaren som i slutänden får betala får brödet vill helst inte att någon kommer och bara tar hans varor, då blir han allt ilsken.

Situationen är lika dan - bröd förs från handlaren till den svältandes familj utan kompensation, men hur man väljer att se  på saken varierar. Perspektivet genomsyrar hela resonemanget och kan i vissa fall förvränga vår uppfattning. Är det mindre okej om någon annan stjäl bröd utan att vederbörande svälter?

Du hade nog inte gillat om en missbrukare bröt sig in och stal din dator, men han måste göra allt han kan för att undvika lidandet som uppstår av abstinens. Bröd eller narkotika, whatever? Nja, skillnaden här ligger väl i att narkotika inte ses på samma sätt som bröd (att undvika abstinens är negativt, att kämpa för överlevnad är positivt). Sen är det du som får finansiera missbruket med din TV. Mindre roligt.

Om en kille blir kär i en tjej för att hon visar intresse, och tjejen blev bara kär i killen för att han också visade intresse - är deras kärlek då "billig"? Är kärlek i sig mer värd om det sker som i hollywoodfilmer eller blaskiga romaner? Förhållandet mellan två personer - deras kärlek - är alltid lika mycket värd hur den än uppkom, men hur vi väljer att se på den kan variera oerhört.

Någon som kämpar för sitt land kan också ses utföra terrorism, men att spränga en bro är ändå bara en handling. Det är perspektivet som formar hur vi ser på handlingen och i vilken kontext. Ett stort problem är att förutfattade perspektiv ofta kör över vad som egentligen har hänt.

Vi väljer att se hajar som farliga och elaka varelser samtidigt som vi väljer att se grisar som snälla och trevliga djur fyllda av bacon - trots att grisar dödar fler människor per år än hajar. Skulle inte förvåna mig om det finns individer som är rädda för att bada på grund av sitt perspektiv, men har inga problem att klappa grisar inne på djurparken.

Det blir verkligt intressant när man diskuterar med andra människor och inser att motparten är irriterad på en tredje man för något som hänt, men du tycker att ilskan är obefogad. Kanske gick personen tidigt ifrån en fest och din vän säger “Tyckte X inte att vi var roliga att umgås med, eller?”. Antagandet att man bara går hem om det är tråkigt kan skapa mycket problem.

Gäller att man kan sätta sin in i andras situationer och förstå hur de ser på världen och därigenom kunna förstå deras beslut. Är man fast i ett perspektiv, en verklighetsuppfattning, så blir livet rätt jobbigt och mycket kan se väldigt linjärt ut. Människor kan se ut att vara enformiga och sakna själ.