Som student måste man hålla koll på pengarna, men man måste ju också ha en dator. När lämnade du senast in en stor handskriven rapport till läraren i ett klumpigt häfte? Nej, det går ju inte i dagens samhälle. Idag ska uppgifter, rapporter och projekt lämnas in i små digitala häften i små digitala fack. Och vill man ha svar på någonting, då ska man helst skicka frågorna i små digitala kuvert.

Problemet stannar ju inte där, för det krävs ju programvara för alltihop. Hur skriver man ett mail om man inte har Outlook? Hur kan man skriva om man inte har Word som rättstavar åt en? Det räcker ju inte ens med det, du måste ha ett system på datorn – typ Windows – ovanpå allt.

Det går faktiskt att vara en effektiv digital student utan att spendera några pengar!

MSDNAA

Microsoft Developer Network Academic Alliance är något som många Universitet och Högskolor har tillgång till. Har du inte ett konto där så är det guld värt att fråga efter ett om det är möjligt. Hos MSDNAA kan du ladda ner och installera programvara kostnadsfritt från Microsoft. Du behöver alltså inte köpa Windows 7 för att kunna använda det i skolan! Du kanske kan göra fler riktigt goda klipp genom MSDNAA, beroende på vad du studerar och vad du behöver.

Ubuntu

Kan man inte få ett dyrt system gratis så kan man ladda hem ett gratis system istället! Ubuntu är en gratis Linux-distribution (låter hemskare än vad det är) som alla kan ladda hem och använda på datorn. Det mesta finns gratis men dina studier kanske tvingar dig att använda något som bara finns i Windows. Få inte panik – det mesta går att få in även i Ubuntu.

Måste man använda Word?

Nej! Det måste man verkligen inte. Vissa organisationer har även satt ODT (OpenDocument) som standard för sina digitala dokument, så visst kan man slippa Word! LibreOffice (eller det kanske mer välkända OpenOffice) är ett utmärkt val för den som vill kunna göra allt och samtidigt tänka på ekonomin. Fungerar för både Windows och Linux.

Email och mera

Det som toppar listan efter ordbehandling är väl e-mailprogram. Egentligen behöver man inget program eftersom Live mail, Gmail och alla andra gratislösningar kan köras direkt från webben. Måste man ett riktigt program (med fördelen att man kan jobba utan internet) så kan jag varmt rekommendera Mozilla Thunderbird. Är du van vid Outlook kan du i alla fall kika på Thunderbird innan du väljer att punga ut pengar för något du kanske inte behöver betala för.

Allt annat du kan tänkas behöva finns gratis. Det är här Ubuntu verkligen glänser – de har en inbyggd utforskare för öppna och gratis program! Till både Windows och Mac kan man hitta likvärdiga eller bättre program som inte kostar dig ett öre, det gäller bara att leta lite.