Vad har egentligen hänt med det svenska språket? En nedgång av korrekthet?

Då jag inte sitter på någon statistik kan jag inte säga att det har skett en nedgång, men personligen så känns det så. Det är möjligt att jag har blivit äldre, erfarnare och lättare hittar fel när de uppstår helt enkelt. I vilket fall så ger det sken av inkompetens. Om det verkligen är som så att svenskakunskaperna har minskat, då borde vi kollektivt göra någonting åt det - annars får det väl vara.

I mitt vanliga liv bryr jag mig inte så mycket på felaktigheter - alla gör fel. Vi är mänskliga och en felstavning här eller där spelar inte så stor roll. Sen tycker jag att fel på han/honom och hon/henne skär i öronen när jag hör det, men det är väl bara jag som har tränat upp mig att höra det. Däremot förväntar jag mig en viss standard när det är officiella handlingar, texter eller meddelanden. Om ett budskap representerar en organisation, då måste det vara bra. Perfektion är att överdriva, men väldigt nära är inte så mycket att begära.

Sen beror det givetvis på vilken typ av text man skriver, men det är mer för individer och inte för organisationer. Jag struntar i vilken svenska folk använder i personliga meddelanden till varandra, men om man skriver foruminlägg eller rapporter som privatperson önskar jag helst att läsa bra svenska. Stor bokstav, punkt och eliminering av ev. särskrivningar är inte alls svårt att uppnå. Sen mer formella regler som att man ska ha tre punkter (varken två eller fyra...) samt vilken variant av vårt citattecken (finns faktiskt flera att välja på, tydligen) spelar inte någon större roll alls.

Om en organisation använder dålig svenska är det tillräckligt för att få skrämma bort mig. Varför ska jag lita på en organisation med min tid eller pengar om de inte kan sköta något så grundläggande som kommunikation i skrift? Det osar av nonchalans. Skulle du tycka om ett företag vars visitkort var egenutskrivna på vanligt papper och klippta lite snett? Njae - dåligt intryck.

Läste lite från OnePieces Facebooksida, de tre senaste inläggen innehöll särskrivning. Sätter de vem som helst att skriva inläggen eller har de inte tänkt på det alls? Inget illa menat mot personen i fråga som skrev inläggen dock, men som organisation bör man tänka på det. Särskillt om man lägger enorma summor på att skapa ett varumärke.