"Surfa inte på skumma hemsidor" - jo visst. Hur gör folk idag? Igår framkallade både chips och knäckebröd cancer - idag äter folk det som vanligt. Saker och ting förändras. Har vi slutat äta antivirusprogram?

Läste en uppsats om det nyss, kanske inte helt relaterat men det fick igång tankeverksamheten. När jag var mindre ansåg jag det som väldigt viktigt att ha ett antivirusprogram. Man talade mycket om hur prestandan förvärrades fast man skulle ändå ha det. Gud nåde dig om du skippade det.

Idag bryr jag mig inte så mycket om det. Den mänskliga kroppen kan inte skydda sig helt och det kan inte datorn heller. Med en router som skyddar mot internet och Windows Firewall som skyddar mot nätverket så känner jag mig säker. Fast sen kör jag inte så mycket konstig kod heller. Spel och program köper jag, så risken med att "ladda ner" finns inte.

Kanske är det därför intresset dog ut. Internet Explorer under Windows kunde tidigare ladda ner Active-X-komponenter som hade möjligheten att infektera ett system. Utöver den risken fanns det drive-by downloads och ett par rejäla hål in i systemet. Antivirus behövdes faktiskt och väldigt lite skydd gav väldigt mycket säkerhet.

Dagens hot är mycket mer sofistikerade och virus skapas fortare än vad de registreras. Jag har själv skapat trojaner som undgår upptäckt så jag litar inte så mycket på programvarorna. Däremot är det inte dåligt att ha ett extra lager skydd, så se till att i alla fall ha ett gratisalternativ installerat!

Jag tror att ett stenhårt system tillsammans med brandväggar klarar det mesta om användaren vet vad den sysslar med.

Hur resonerar "den stora massan"? Ska man fortfarande ha antivirus eller har man slutat med det?