Teknik. Mycket av det vi köper idag marknadsförs med livsstilar och känslor -men datorer skiljer sig.

Datorer marknadsförs med siffror och ospråkaktiga bokstavskombinationer som slår knut på tungan din. Dual core. Hyperthreading. DDR3. Gigabyte. Megabit. i5, i7. Vad är vad?

För oss insatta är det enkelt att se skillnad på ditten och datten, men butikerna utnyttjar gärna de mindre kunniga så fort de får chansen. Marknadsföringen handlar inte om hur bra dumburken är, den handlar om hur man får den att se bra ut. Att köpa en dator är lite som att köpa grisen i säcken om man inte vet vad man ska leta efter.

Först och främst ska du som konsument strunta i ord skrivna med fetstil och allt som ser ut att låta "coolt". En billig dator kanske har "1000 Mbit nätverk!!!", visst, men det har också min fem år gamla dator. Att jämföra datorer från olika prisklasser är ett bra sätt att skaffa sig en uppfattning om vad som är bra och vad som anses vara standard. Olika modeller kan förvirra, men se till att jämföra hastighet och storlek samt antal - det som spelar roll.

En Athlon II Quad code är inte lika bra som en i7 Quad core, men det spelar inte så stor roll om du inte behöver ha det bästa. Det som spelar en större roll är att du har en fyrkärnig processor. Här är det enkelt att få det om bakfoten och köpa en väldigt snabb, men fåkärnig processor.

Om du letar efter en ny dator idag rekommenderar jag följande: Valfri fyrkärnig processor, DDR3 RAM på 4Gb eller mer, 500Gb Hårddisk eller mer samt ett grafikkort som i butik kostar kring tusenlappen.

Vad som är bäst för dig beror givetvis på vad du ska ha datorn till, men för de flesta stämmer beskrivningen ovan. När jag köpte min processor (Athlon II x4) för en tusenlapp fanns det tvåkärniga processorer som kostade mer trots att de inte gav mer prestanda.